(23/11/1919 – 26/03/2009) ( א כסלו תר”פ – א ניסן תשס”ט )
דוד נולד ב- 23.11.1919 בעיר יאגלניצה, פולין. הוא הצטרף לשוה”צ, והיה בסמינר מדריכים בלבוב. ב- 1940 גויס לצבא האדום ושירת בגבול יפן – מנג’וריה. ב- 1943 עבר לדיוויזיה פולנית, עשה קורס קצינים וטיפל בפליטי מלחמה שעברו בעיר במטבח שדה וטבח של הגדוד. כקצין גר בבית דו קומתי גדול. בחורף 1945 פגש יהודי בשם צבי ברט (חבר קיבוץ בית זרע) שביקש את עזרתו בהצלת יהודים. צבי הביא איתו את יעקב ארנר והם הפכו את הבית למקום ריכוז בחשאי של יהודים. מהבית היה קל לחצות את הנהר ניסה שהיה הגבול בין פולין לגרמניה.
לאחר שחרורו מהצבא יצר קשר עם יעקב ארנר והגיע לברלין, אח”כ למינכן ומשם לקיבוץ “בין גבולות” באלפים. המדריך במקום היה מוטקה גור. דוד עבד בבית דפוס של עיתון “במצפה”. דוד התגייס לגח”ל ועלה ארצה ב- 1948. הוא שירת במלחמת העצמאות בגדוד 13. ישראל זמיר בספרו “לכבות את השמש” מספר על דוד בפעולות גדוד 13.
כתב יעקב ארנר:
פולין 1945, חודש יוני, העיר וורוצלב.
לא הרחק מהעיר, בחוות בעלי חיים, כאשר נשלחת עם צבי בלאט ז”ל מטעם “הבריחה”, למצוא מקום להעביר פליטים יהודים שחזרו ממחנות ומרוסיה, שם פגשנו עיש צבא במדי קצין פולני שפתח בשיחה ביידיש. היה זה דוד פליק.
נדהמנו משפת היידיש ומהעברית שבפיו. השיחה אתו נמשכה לתוך הלילה. לאחר תקופה מסוימת התברר שהחווה אינה מתאימה למטרה זו ועברנו משם. הקשר עם דוד נמשך.
דוד החליט לערוק מהצבא הפולני ולעלות ארצה. ההחלטה לערוק והעלמת המדים היו מבצע מסובך. לאחר מספר ימים הצטרף דוד לקבוצת “בריחה” שצוידה בתעודות של יוצאי יוון. הוא יצא לגבול צ’כיה פולין. משם עבר לגרמניה ויחד עם אנשי הבריגדה היה פעיל במחנה פרנוולד.
באותה תקופה סיפר לנו שיש לו אחות בקיבוץ תל עמל. נפגשנו שוב בקיבוץ בעבודות שונות. במשך שנים רבות היה דוד חצרן בבתי הילדים ועשה תפקיד זה במסירות רבה. תמיד בחיוך טוב לב ובהתייחסות לאחר. תלמיד חכם, קראת הרבה, ידעת הרבה ובצניעותך ובישרות דרכך בנית משפחה לתפארת.
כתב יוסף אפרתי:
אתמול הסתלק מאתנו חבר וידיד טוב, יחד גרנו בשכנות כעשרים שנים.
דוד היה שכן טוב, ידיד נאמן ומוכן לעזור בכל מה שצריך ודרוש. הוא היה איש ספר שקרא בעיון כל מה שעמד ברומו של עולם והתעניין בכל הסובב אותו.
בעזרת אחותו, אתקה, הצטרף לקיבוץ והיה בו חבר עד לרגע האחרון. התייתמנו מידיד וחבר.